torsdag 22. november 2012

Morten Krogvold


Oppgaven vi har fått på skolen er å presentere og fortelle om en kjent fotograf. Jeg fikk den norske fotografen Morten Krogvold.

Morten Krogvold er en kjent fotograf innen portrett. Han er særlig kjent for portrett av kunstnere, politikere og andre kjendiser. Han har gitt ut en god del bøker, og holdt utallige utstillinger. Han driver aktiv med undervisning i både inn- og utland.

Krogvold vokste opp på lille Langerud i Oslo. Han ble i 10 års alderen kjent med å ta bilder, ettersom han fikk et Kodak Brownie-kamera da han ble utskreven fra sykehuset etter han hadde hatt en hoftesykdom. I ung alder hadde han veldig lav selvtillit, og følte at han ikke klarte noen ting, men da han fikk kamera økte selvtilliten fordi han følte at han klarte å mestre noe. Han begynte å lage noen bilder i mørkerommet, de var ikke så fine, men han syns det den gang. Han trivdes ikke på skolen og hadde det ikke så greit, men å ta bilde var noe som interesserte han.

Tankene kommer raskt til Morten når han skal ta bilder. Han har mye på hjertet. Han mener selv at det ikke er vanskelig å ta et godt bilde, og at det ikke handler så mye om teknikk. Han er også veldig glad i amatører, siden de kommer fort opp på et brukbart nivå.

Inspirasjonen får han fra andre kunstarter, han mener selv at han kanskje er litt for mye inspirert. Det er snakk om opera, ballett, teater, film, musikk og litteratur. Bildene hans er veldig melankolske (veldig kreative). På fotolinjen på yrkesskolen så han en film som het ”Viskingar och rop”. Han ble så redd av den filmen at han måtte se den 4 ganger på rad. Han ble så inspirert! Masse lys, stemning og farger som var enormt sterke. Da fant han ut at det var slike bilde han ville jobbe med resten av livet.

Som sagt er han mest kjent som portrettfotograf, og det han jobber mest med på portretta er munnvikene og øyenkrokene. Han mener at det er der hemmelighetene i bildene ligger. Han prøver å få portretta til å skjule en hemmelighet og ikke røpe alt. Han vil heller ikke at modellen skal være avslappet, han vil at de skal utstråle en energi.

Morten Krogvold er en ung 60-åring som vi helt sikkert vil se mye mer til i lang tid fremover. Han sier selv at han vil fortsette å fotografere til han dør, og det lover bra.

Her er noen av hans kjente verkIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar